Správa dat v ArcGIS Pro

取消
Showing results for
Showonly | Search instead for
Did you mean:

Správa dat v ArcGIS Pro

Published on‎03-19-202105:16 AMbyEsri |Updated on‎04-27-202102:05 AM

webinar_ico_3.jpgZákladem většiny GIS projektů je navržení vhodného datového modelu. Ten se odvíjí od typu zpracovávaných dat, způsobu jejich uložení a navržení přístupových oprávnění. Webinář se bude věnovat jednak tomu, jaké všechny charakteristiky a aspekty dat je možné v ArcGIS Pro realizovat, ale také tomu, jaké nástroje jsou pro tyto činnosti v uživatelském rozhraní k dispozici.



Event has ended
You can no longer attend this event.

Start:
Tue, Apr 27, 2021 01:00 AM PDT
End:
Tue, Apr 27, 2021 02:00 AM PDT
online webinář
6 Comments
JanSouček
Esri Contributor

Otázky zodpovězené během semináře

Jaký je rozdíl mezi LYRX a MAPX?

LYRX uloží nastavení/symboliku pouze jedné vrstvy z tabulky obsahu, MAPX uloží předpis pro celý mapový dokument, tedy všech vrstev v tabulce obsahu.

Lze nějak snadno poznat, který z toolů podporuje paralelní zpracování? Respektive mají nějaký příznak ve výsledku vyhledání?

Každý nástroj/tool je v popisu opatřen malou ikonou indikující právě možnost využití paralelního zpracování.

Jak lze nastavit, aby dávkový výstup clipu byly SHP soubory a ne prvky uložené v geodatabázi?

Pokud uložíte cestu batch clipu do složky a přidáte koncovku SHP, tedy napříkladD:\Projekty\Beta2_28\vystup\lip_OutFeatureClass_%Name%.shp, tak se potom ořezané vrstvy vyexportují do této složky jako SHP.

Jak je to prosím v rámci správy dat v ArcGIS Pro s podporou standardu geopackage (GPKG)? Pracuje s nimi ArcGIS Pro plnohodnotně?

V rámci ArcGIS Pro je možné se připojit k databázi SQLite nebo GeoPackage. Co s ním můžete například dělat? (Vyjmenovávám jen některé možnosti.)

  • Číst a zapisovat jednoduché prvky
  • Vytvářet třídy prvků (nástrojFeature Class to Feature Class), tabulky (nástrojTable to Table) a přidávat rastry (nástrojAdd Raster).
  • Prvky editovat a upravovat schéma.
  • Používat ho v geoprocessingových nástrojích, pracujícími se „simple features“.

Co ale dělat nelze:

  • Publikovat jako hostovanou vrstvu prvků.
  • Využívat geoprocessingové nástroje, které vyžadují výstup do geodatabáze.

Podrobnější informace:https://pro.arcgis.com/en/pro-app/latest/help/data/databases/work-with-sqlite-databases-in-arcgis-pr...

Funguje funkceClipi na služby jako je RÚIAN?

Ano, ale pouze pokud je služba publikována jako „feature service“ a pokud to autor povolil.

Jakym způsobem se zajistilože ořezane vrstvy měly stejnou symbologii jako původní vrstvy?

Popravdě nijak:slightly_smiling_face:Pokud C dě晚lipnad vrstvou opatřenou symbolikou, tak by to tak mělo fungovat.

Jde nějak jednoduše soubory vyexportovat do DWG nebo DGN?

NástrojemExport to CAD.

Lze paralelní zpracování nastavit ve skriptu pomocí knihovny arcpy?

V rámciarcpyexistuje proměnná:arcpy.env.parallelProcessingFactor = "%", nebo číslo (reprezentující počet procesů). Nástroje, které s paralelním zpracováním umí pracovat - jako je zmiňovanýClip- využijí toto nastavení. (https://pro.arcgis.com/en/pro-app/latest/tool-reference/environment-settings/parallel-processing-fac...)

Nastavení hodnoty se může pro jednotlivé nástroje lišit, takže doporučuji u každého nástroje zjistit, jak s touto proměnnou prostředí pracuje.

Dají se domény sdílet mezi geodatabázemi? Např. mám vzorovou gdb, ve které mám nadefinované domény, a pokud v ní doménu upravím, chtěl bych změny promítnout do jiných gdb, ve kterých je použita.

Asi bych to řešil exportem a importem přesDomain to Tablea naopak.

Jaká zkratka zajistila, že se zobrazení vrstev vypnulo/zapnulo hromadně pro všechny v databázi a nemuselo se to klikat po jedné?

Ctrl + levé tlačítko myši

Může mít doména více položek? Např. doména typů místnosti, kde je kód, český a anglický název?

Toto doménou řešit nelze, tady bych spíše použil tradiční relaci.

Může se stát, že (kvůli běžícím procesům v jiných programech) přeženu počet jader pro výpočet a počítač se mi zasekne? Nebo si to nějak samo vyřeší a je to bezpečně stabilní?

Těžko říct :), osobně jsem se s tím nesetkal. Pokud chcete dedikovat celý výkon počítače pro geoprocessing, asi bych se toho nebál, ale pokud chcete zároveň dělat i něco jiného, využijte „pouze“ nějaké části výkonu a dejte tam hodnotu třeba 50 %.

Klara
by
New Explorer

Dobrý den,

když spustím dávkový clip, nastavím výstup tak, aby se výstupní vrstvy jmenovaly jako vstupní a neukládaly se do databáze ale do shp. Clip mi sice hezky proběhne, ale nevytvoří soubor .SBN, bez kterého sice shapefile funguje a dal by se vytvořit i jiným způsobem, ale to je pro mě nadbytečný krok a práce navíc. Neřešil již někdo tento problém? Tento problém v ArcMapu nemám.

Klara_0-1619593786492.png

Dobrý den,

chovani se南podařilo reprodukovat. Případem se bude zabývat oddělení technické podpory. Ozveme se Vám, jakmile budeme mít více informací.

David

Skvělé, děkuji!

DavidCernicky
Esri Contributor

Dobrý den,

pro toto chování se podařilo zalogovat nový BUG-000139654:

"Spatial index (sbx. and .sbn files) is not created when there is a %Name% in the output name of the batch geoprocessing tools in ArcGIS Pro."

Prostorový index lze naštěstí doplnit posléze pomocí funkce "Add Spatial Index", která lze rovněž použít jako tzv. "Batch".

Děkujeme, že nám pomáháte vylepšovat produkty Esri!

VHolubec
亚博搜索yabovip28点com

Dobrý den@Klara,

chtěl bych se zeptat proč jako výstupní formát používáte SHP a ne třeba souborovou gedoatabázi?

Případně pro spojení nástrojůClipaAdd Spatial Indexdo jednoho nástroje byste mohla použítModel Builder. Jak se s ním pracuje ukazuje kolega zde na videu:https://www.youtube.com/watch?v=tH-ONUnyxqs

Vladimir